Chilis tészta

A chili a trópusokon termesztett csípős paprikafélék összefoglaló neve. Amerikában az őskorban, az i.e. 6. évezredben háziasították, de már körülbelül i.e. 7500-tól része az emberi táplálkozásnak. A nagy földrajzi felfedezések korában jutott el aztán Európán keresztül Afrikába és Ázsiába is. Napjainkban a világ minden táján ismert és termesztett növény, felhasználása pedig zöldségként, fűszerként és gyógyszerként is megszokott.

Ételeinknek pikáns ízt kölcsönöz, a mindenre elszántak pedig csak úgy harapdálva is fogyasztják a különböző ételek mellé.

De ez nem minden, mert a chilinek számos jótékony hatása is ismert.

Segíti a fogyást

A chili elsődleges forrása a kapszaicinnek, amiről a taiwani Chung Hsing Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését, és alacsonyan tartja a vérben lévő zsír mennyiségét.

Emellett külsőleg alkalmazva fokozza a vérbőséget, élénkíti a vérkeringést, ezért sokan előszeretettel alkalmazzák fogyókúrák során – de meg kell jegyeznünk, hogy a megnövekedett hőtermelés csak nagyon keveset számít, tehát csodát ettől ne várjunk.

Segít a rákos megbetegedések megelőzésében, leküzdésében

A kapszaicin elősegíti az ún. apoptózist, vagyis a programozott sejthalált. Az apoptózis bekövetkezhet, ha a sejtet olyan károsodás éri, amit nem lehet kijavítani. A sejthalál fontos feladatot lát el a rákos folyamatok megakadályozásában, így a chili rendkívül hasznos segítség lehet ezeknek a természetes folyamatoknak a felgyorsításában.

A kapszaicin mellékhatások nélkül segít a rákos sejtek elpusztításában. Úgy öli meg a daganatos sejteket, hogy a mellettük lévő egészségeseket nem károsítja. Különösen hatásos a tüdő- és a hasnyálmirigyrák esetében, utóbbinál pedig azért is jelentős ez a felfedezés, mivel a hasnyálmirigyrák rendkívül nehezen kezelhető daganatos megbetegedés, az ötéves túlélési arány mindössze 1% – mondja az Egyesült Királyság-beli Nottingham Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Dr. Timothy Bates. – Ez lehet az egyik lehetséges magyarázata annak, miért olyan alacsony a daganatos megbetegedésgek száma Mexikóban vagy Indiában, ahol az emberek köztudottan sok chilit fogyasztanak.

Egy hozzászólás a(z) “Chilis tészta” bejegyzéshez

  1. Üdvözlöm!

    Volt szerencsém vásárolni a tésztákból, mégpedig a chilis ízesítésűből, minden fajtából vettem 2-2 csomaggal. De már megbántam! Megbántam, hogy nem vettem mindegyikből rögtön vagy 10 csomaggal!!!!!! Imádom a chilit alapból amibe csak lehet, teszek. Tésztát még csak most kóstoltam először és nagyon nagyon ízlett, elképesztően finom volt vele a pörkölt! Azt gondoltam, a főzés során biztosan elveszíti az erősségét, de nem! Még a könnyem is kijött amikor ettem! Isteni!!!!!!! Aminek még külön nagyon örültem, az az, hogy durum tésztából van, mivel mi csak azt és a teljes kiőrlésű lisztféléket használjuk a családban. Remélem van rá mód, hogy lehessen rendelni postai úton Önöktől, mert azt hiszem én már most tésztafüggő lettem! Hétvégén húsleves lesz az ebéd, de kizárólag a chilis cérnametélt miatt! További sok sikert és rengeteg vásárlót kívánok! Üdvözlettel: Dénes Győzőné

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>